sodiqi usrati...=)

like!!!

liku2 hidup yg panjang ini harus aku tempuhi demi mengejar MARDHOTILLAH...

Saturday, May 5, 2012

MATRIKS KE U?

assalamualaikum....

alhamdulillah..post pertama selepas seminggu bertapa kat rumah..hahaha. adakah saya pemalas? memang. hoho. umm...jadi post kali ni just nak jawab soalan common adik adik kat saya. nak tau soalannye? macam biasalah.. "akak, best tak blaja kat matriks?", "akak..blaja kat matriks susah tak?", " akak, kalau U ngan matriks, mane lagi baik?", kalau tak pun, camni " akak, kalau orang macam saya ni layak ke nak blaja kat matriks? akak rajin dan pandai takpelah" hahaha. RAJIN dan PANDAI la sangat kan...takde maknenye......
hurm....camne nak jawab ni?

oke la.adik adikku sekalian.... macam ni lah....
akak tak mampu nak jawab soalan soalan adik semua... sebab rezeki tu dari ALLAH....setiap dari kita ni ada rezeki masing masing.... kalau nak cakap soal pandai memang tak sesuai la akak rase.... oke...saya yakin dan pasti...mesti kalian pernah dengar orang cakap atau mungkin diri kalian sendiri penah berfikir camni...               " ala....yang masuk matriks tu suma budak budak pandai.." hatta saya pun pernah fikir camni.haha. tapi betul ke anggapan camni? saya pun taktau nak judge.... tapi as for me.... setakat yang saya nampak dan kaji....memang ada yang bijak.....betul betul bijak....tapi ada jugak yang bukan asal daripada orang yang bijak tapi alhamdulillah ALLAH bagi dye peluang untuk meraih kejayaan sebab asalkan dye mahu belajar daripada kegagalan yang lalu.... orang yang camni saya selalu nampak...dye kuat berusaha...stay up malam malam....selalu jumpa lecturer...insyaALLAH boleh...bahkan mungkin lebih berjaya daripada yang memang dah pandai sejak zaman sekolah lagi....dan tau tak?? seandainya orang orang sebegini dapat meraih kejayaan... sungguh manis nikmatnya kejayaan yang diraih itu...ohh bahagianye.... oh ya..jadi kenapa saya over sangat ni? hahaha..takdelah...cuma saya pun pernah merasa kegagalan yang buat saya rasa down yang amat....

oke...jadi kesimpulannya susah ke matriks ni?
bagi akak " tak susah..kalau kita nak susah..tapi bukan senang nak senang"
as for me...susah atau tidak...kita serah segalanya kat ALLAH.... kita usaha macam mane pun...kalau perancangan ALLAH itu tak sama dengan kita...maka kita tak mampu melawan jugak.... sebab ALLAH itu MAHA BIJAKSANA....percayalah denganNYA....insyaALLAH kita berjaya.... 

bagi akak...setahun berada di matriks... sangat seronok..... memanglah mula mula agak tension...sebab tak biasa lagi dengan gaya hidup di matriks...tapi percayalah...lama lama kita akan biasa.....ingat tak....dulu dulu masa first time masuk kelas masa darjah 1? ada tak yang nangis ? confirm ramai kan? hehe...sebab ape? tak biasa kan? haaaa...camtu la jugak keadaan nya bila sebut pasal MEMBIASAKAN DIRI di mana mana.... cuma bezanya..dah besar ni takdelah sampai nangis...haha..peace!!!

comel jugak kalu nangis..hoho




aihhh....nak gi mane ni...


jadi nak pilih U ke matriks?
haaa...yang ni memang susah la nak jawab...ALLAH je ade jawapannye....jadi buatlah solat istikharah...mintak petunjuk dari ALLAH....sebab kadang kadang hidup ni tak selari dengan ape yang kita nak....sebab ape? sebab ALLAH bagi apa yang kita perlu...bukan ape yang kita nak.... seingat akak, dulu dulu akak pun taknak masuk matriks ni haaa..cukup alergi dengan word MATRIKS ...hahaha...tapi kenapa pergi jugak kalau tak suka? oke....diakui dulu sebab parents nasihat akak suruh pergi....oke jadi dalam waktu yang sangat singkat.... akak bersiap lalu pergi la jugak matriks even berat hati... lepas tu.... duk situ untuk seminggu sungguh memeritkan....sebab taktau kat mane kelas tuto....kat mane library...kat mane lec hall...kat mane padang and so on....kawan sekelas pulak takde langsung yang akak kenal..... cukup seminggu...mak pulak call ckp akak dapat tawaran ke KISAS....ek eh....SBP plak.....oh noooooo!!! hahaha...selain matriks...akak jugak alergi ngan SBP...hohoho...baru je ingat nak setuju.....then ayah cakap tak payah pulak....so...akak teruskan lagi duk matriks.....kuar pulak result IPG...akak gagal....pastu tibe tibe mak call lagi....dapat SPA pulak.....nursing? hoho....memang taknak la kan......and tibe tibe ayah cakap takyah jugak....alhamdulillah....hehe.... last2...akak terfikir...."mungkin dah memang rezeki aku di sini" lalu akak ikhlaskan hati belajar kat matriks..... alhamdulillah memang best..... ^_^


jadi maybe sampai kat situ je la.... sekadar perkongsian pengalaman...sorry kalau ade tersilap kat mane mane.... wallahu'alam.....

p/s: bukan nak mintak adik adik pilih matriks....tapi pilihlah yang terbaik dan yakinlah pada ALLAH.... sekali kita melangkah jangan mengundur lagi!!! ^_^

4 comments:

Firdaus said...

tp kalau pointer kat matrix tak power, memang kena bagi course yg susah nak dpt keje.. huhu...

sabella mohamad said...

sy pun kalau boleh teringin nak pergi matriks . mak abah pun suruh :))

nadiahcenyum said...

yeke?? baguslah.... hm..result upu kuar esk kn? wish de best for u.... kot la dpt asasi ke.... bgus jgak pendek kate buat pilihan yang trbaik yea ^_^

nadiahcenyum said...

firdaus : that's why kita kene usaha bersungguh-sungguh...tak kira la kita masuk kat mne2 pun...U ke...asasi ke....form 6 ke..mtriks ke... kalau kita blaja main2...ape yg kita dpt? ingt...ape yg kita tuai...itu lah hasil yang kita dpt ^_^ moga2 adk dpt buat keputusan yg baik....

entry serangkai...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...